Medicina chinezească – câteva sfaturi pentru a trece de iarnă fără să te îmbolnăvești

Sezonul rece isi face deja simtit prezenta. Si odata cu el, vin si problemele si neplacerile aduse de frig. Dar conform medicinei traditionale chinezesti este momentul perfect pentru a face ceva pentru a lupta contra lor. Sa previi mai degraba decat sa vindeci, acesta este laitmotivul medicinei chinezesti. Iata deci care sunt solutiile pentru a te proteja.

Prepara doar feluri de mancare calde. Prepararea alimentelor mai lenta duce energia Chi mai inspre interiorul straturilor profunde. O data pe saptamana adauga preparatelor tale ginseng, 2 linguri de goji, putin ghimbir si anason stelat. Cerealele si leguminoasele trebuie sa fie consumate cu moderatie, iar strugurii, cartofii, mierea, scortisoara sau curmalele vor da organismului carburantul de care are nevoie.

Iarna este cel mai bun antotimp in care sa savurezi supele calde. Cele mai bune alimente de sezon sunt radacinoasele, care contin foarte multi nutrienti. Mai poti folosi si condimente « care incalzesc » precum usturoiul, ceapa ghmbirul si sarea in cantitatti mai mici.

Fa gargara in caz de dureri de gat. Te confrunti cu dureri de gat? Foloseste in acest caz, plantele cu tanini, pentru gargara.

Adapteaza –te nevoilor organismului tau. Te simti surmenat in ciuda unei igiene de viata ireprosabile? Inseamna ca te confrunti cu un Qi cam gol sau cu un gol de Yang.

In aceasta perioada organismul nu are aceleasi nevoi. Este foarte important sa te odihnesti cat mai mult pentru ca energia sa ajunga la interior pentru a se putea regenera.

De asemenea, nu uita ca iarna este un anotimp de repaos pentru organism, pentru rinichi in special. De ce rinichii?

In medicina traditionala chinezeasca, fiecare anotimp este asociat unui organ. Iarna, rinichii sunt organele dominante.

Pentru o iarna senina ar trebui deci sa ne odihnim cat mai mult, sa ne reincarcam bateriile si sa respectam mai ales energia rinichilor, respectand o rutina si o alimentatie adaptata.

Si daca vom persista in epuizarea energiei noastre esentiale, alegand o alimentatie nesanatoasa, un mod de viata stresant si un mediu de viata poluant, nu vm face altceva decat sa ne fragilizam sistemul imunitar si vom slabi sistemul de aparare in fiecare zi.

Incetineste ritmul. La fel ca si natura, ar trebui sa luam si noi exemplu. Ce fac animalele pe timp de iarna? Hiberneaza. Deci trebuie sa ne facem timp sa ne odihnim, sa citim si sa meditam. Iar orice tip de exces va trebui sa fie evitat pentru a nu afecta rinichii.

Lasă un răspuns